MOHAMAD BITARI

MOHAMAD BITARI

Mohamad Bitari (1990), Poeta i periodista nascut i criat al camp de refugiats palestins Yarmouk a Damasc, Síria. Fill de pares palestins refugiats a Síria al 1948 després de la Nakba (en àrab, “desastre”, nom donat a l’ocupació israeliana de Palestina).

Va estudiar educació primària i secundària a les escoles de l’UNWRA (Agència de les Nacions Unides per als refugiats palestins del Pròxim Orient). Escriu poesia des dels 9 anys i publica diversos textos poètics a la revista Al-Hadaf. Amb 17 anys comença a publicar informes periodístics al diari libanès Assafir, a més dels seus textos poètics. Amb l’aparició de la revolució de Síria al 2011, va publicar diversos articles criticant el règim i el seu ús de les armes contra les manifestacions populars. Els servei d’intel·ligència sirià el va arrestar dues vegades el 2012 pels seus articles i la seva opinió sobre el règim. Va treballar durant la revolució documentant els actes contra els drets humans al sud de Damasc i es va dedicar a escriure articles sobre documentals de la primavera àrab de 2011 fins al 2014. Al 2009 va començar Filologia espanyola a la Universitat de Damasc, però no va poder acabar a causa de les seves detencions.

El 2013 va sortir de Síria i va anar al Líban, fugint dels Serveis d’intel·ligència, allà va treballar al teatre Babel amb director el iraquià Jawad Al – Assadi i amb la directora de teatre Lina Abyad. Al Líban va aconseguir un visat i va viatjar a Espanya a l’ Abril 2013. Allà va rebre asil polític i va començar a treballar al diari Al – Arabi Al – Jadid, escrivint ressenyes sobre la cultura espanyola i reportatges sobre centres culturals okupats  i la seva experiència. També ha tractat les temàtiques de la comunitat àrab a Espanya i la seva actuació política. Darrerrament es dedica a publicar articles sobre la història de Catalunya i la seva cultura. Ha publicat diverses traduccions de literatura espanyola (Federico García Lorca, Rafael Alberti o Miguel Hernández) a la premsa àrab. Actualment viu a Sabadell, Catalunya.